INCURSION DEMENTA

1987 is het jaar dat één van die ontelbare Friese bands het levenslicht zag: Incursion Dementa, afkomstig uit het hartje van Het Bildt. Benny Meerstra, Radboud Burgsma, Douwe Leeuwen, Sjoerd van Slooten en Benny van der Wal lieten de wereld maar al te graag schrikken met hun snoeiharde thrash metal. Getooid in skinny jeans, witte basketbalgympies, lang haar mét pony en heuse snorren konden ze, buiten de muziekscene, rekenen op menig gefronste wenkbrauw, maar binnen het wereldje op een alsmaar groeiende schare fans.

De mannen speelden op roemruchte festivals als Hammer of the North in De Westereen (1990) en Wâldrock Official in Burgum (1991), maar tourden ook in Nederland, Duitsland en Polen. Na twee goed ontvangen demo’s werd in 1993 in eigen beheer de full-length cd ‘All this is…’ uitgebracht. De oplage was slechts 500 exemplaren, waardoor dit schijfje bij muziekverzamelaars nog steeds een felbegeerd item is.

Halverwege de jaren negentig viel de band uit elkaar. Maar omdat het Friese muzikale bloed bleef bruisen en koken, kwam Incursion Dementa in 2015 weer bij elkaar voor een reünie op het Freeze Festival. Anno 2017, dertig jaar na de oprichting, is de band nog altijd actief, met inmiddels twee nieuwe muzikanten in de gelederen. Incursion Dementa is slechts één van die vele Friese bands die een plekje kreeg in het rijke Friesland Pop-archief.

Naast cd’s, elpees, dat-tapes en cassettebandjes zit het poparchief vol met documentatiemappen over onderwerpen als Hippo, de Ooievaar, stifting Hollebatsers, Sneekwave en het Middelsee Jazztreffen. Daarnaast vinden we nog duizenden posters van allerhande concerten en festivals in heel Friesland. Tresoar en Friesland Pop zijn samen aan het zoeken naar een manier om al dit prachtige materiaal te beschrijven en toegankelijk te maken voor het publiek.

TIJD & LOCATIE

Nog geen informatie beschikbaar