PERS OP HET BEVRIJDINGSFESTIVAL

Pers is van harte welkom op het Bevrijdingsfestival Fryslân. Het festivalterrein is vrij toegankelijk en fotograferen en filmen is op het gehele terrein toegestaan.

Bereikbaarheid
Parkeren is mogelijk in de parkeergarages Hoeksterend en Zaailand. Verder is het festivalterrein afgesloten voor verkeer.

 

Filmen en fotograferen van het hoofdpodium

Wil je graag foto’s maken of filmen in de ‘barrier’ voor het hoofdpodium? Vraag dan een speciaal polsbandje aan door een mail te sturen naar communicatie@befrijdingsfestivalfryslan.nl. Zonder polsbandje word je niet toegelaten in de barrier. Foto’s maken van de hoofdacts is mogelijk tijdens eerste drie nummers. Het bandje kun je ophalen bij de accreditatiecabin bij de ingang van de Torenstraat.

Backstage en op het podium wordt geen pers toegelaten.

 

Bezoek minister-president
In Leeuwarden wordt het startsein gegeven voor alle bevrijdingsfestivals. Dat betekent onder andere dat minister-president Mark Rutte aanwezig zal zijn om het festival te openen. Rondom het bezoek van de minister-president zijn een aantal persmomenten gepland, waarop het mogelijk is te filmen en foto’s te maken. Een interview aanvragen is ook mogelijk, maar het is afhankelijk van de beschikbare tijd of alle verzoeken ingewilligd kunnen worden. Om bij de persmomenten aanwezig te mogen zijn heb je te allen tijde een persaccreditatie nodig. Deze kan worden aangevraagd bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Let op: de accreditatie dient uiterlijk 30 april aangevraagd te zijn. 

 

Bezoek Canadese veteranen
In 2018 brengen 8 Canadese veteranen een bezoek aan Leeuwarden. Een unieke gebeurtenis, want wie wil er nu niet een glimp opvangen van de mannen die onze provincie in 1945 hebben bevrijd? Om dit te vieren is landgoed De Klinze in Oenkerk omgetoverd tot een kampement uit de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei zijn de veteranen eerst aanwezig bij het bevrijdingsontbijt bij het Friesland College. Om 13.00 rijden zij in een optocht in oude legerjeeps van de Blokhuispoort naar het Oldehoofsterkerkhof, om daar om 13.30 aanwezig te zijn bij het aansteken van de vlam. Tussen 13.45 en 15.45 zijn ze aanwezig op het Leeuwarder Courant Plein van de Vrijheid (het terrein naast het Historisch Centrum Leeuwarden) voor een Meet & Greet met publiek en pers. Hierna rijden ze in de jeeps over de Groeneweg-Groningerstraatweg weer de stad uit, hopelijk onder luid gejuich van het publiek.
Wil je een uitgebreider interview, of meelopen tijdens een van de activiteiten van de veteranen? Neem dan even contact op met communicatie@befrijdingsfestivalfryslân.nl. Houd er wel rekening mee dat, gezien de hoge leeftijd van onze veteranen en hun drukke programma, niet alle verzoeken ingewilligd kunnen worden.