Vrij van Oorlog
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sindsdien. Ook staan we erbij stil dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij is geweest van oorlog. Voor ons koninkrijk was het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945 bijvoorbeeld ook geen bevrijding. Twee dagen later begon de dekolonisatiestrijd van een land op zoek naar vrijheid. Vanwege deze geschiedenissen reflecteren we op het verleden en proberen we lessen te trekken voor het heden en de toekomst.

 

Herdenking in de Prinsentuin
Op 4 mei wordt in de Prinsentuin in Leeuwarden de Provinciale Herdenking georganiseerd. Het programma, dat begint om 19.30 uur, is geschikt voor jong en oud. Naast het leggen van de Algemene Kransen, spreekt burgemeester Ferd Crone een herdenkingsrede uit. Er is muziek van Brassband ‘Hosannah’ en Lucette van den Berg, de Friese ambassadeur van de Vrijheid 4 en 5 mei. Annika Oost van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé draagt een zelfgemaakt gedicht voor. Bij de herdenking zijn acht Canadese veteranen aanwezig die op 15 april 1945, geholpen door verzetsstrijders, Leeuwarden hebben bevrijd. De veteranen leggen een krans.
 
Defilé
Alle aanwezigen in de Prinsentuin krijgen de gelegenheid om tijdens het defilé bij het oorlogsmonument een eerbetoon te brengen aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het defilé wordt geopend door de Canadese veteranen, de commissaris van de Koning, de burgemeester en de kolonel van vliegbasis Leeuwarden. Gevolgd door de kransleggers, schoolkinderen, genodigden en overige aanwezigen in de Prinsentuin.
 
Interviews
Er zijn interviews te zien met Joke Wittenberg over opvang Syrische vluchtelingen in Gaastmeer, Arnold Helmantel van Discriminatie Meldpunt Tûmba over project ‘Oorlog in mijn buurt’ en Simon Wiersma, kleinzoon van een echtpaar dat in 2017 postuum een Yad Vashem-onderscheiding kreeg.
 
Live via tv en internet
De provinciale herdenking is vanaf 19.30 uur live te volgen via:
 
Internet              lc.nl en podium.tv
TV                        Podium TV (Ziggo kanaal 35, Kabelnoord kanaal 19, SKV kanaal 19, Caiway kanaal 39
Vrijwilliger

Wil jij ons komen helpen op Befrijdingsfestival? Te gek!

Daar zijn we enorm blij mee. Of je nu goed bent in techniek, horeca of schoonmaken: wij kunnen je hulp heel goed gebruiken! Meld je aan via onderstaande knop, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.