Lân fan Taal: Deropút mei heit&mem

Lân fan Taal heeft een prachtig mooi programma samengesteld dat te bezoeken is in en om de Prinsentuin. Zo kun je meedoen aan een Scrabble Battle, genieten van de poppenkastvoorstelling rondom Tomke of zien hoe een vogel wordt opgezet. Muziek is er ook! Van Pyure en ZEA, die brengen samen een ode aan Leonard Cohen – in het Fries en in het Limburgs.


3 mei

12:30-13:30 uur
Lunchlezing PYURE ‘De Partizaan’ (Tresoar)
Verhalen over de bos Partisanen in Baarlo mogen en moeten vooral verteld worden. Laat de huidige en toekomstige generaties ernaar handelen dat er géén nieuwe verhalen bijkomen. Wordt het tijd voor een Nationale Vergevingsdag als aanvulling op de Dodenherdenking?

20:00-22:30 uur (MeM)
Pyure en ZEA – Ode aan Cohen
Pyure en ZEA brengen samen Cohen in het Limburgs en Fries. Ze treden op in MeM, deze avond is gratis toegankelijk.

 5 mei

9.00-12.00 uur:
Op & Ut (Omrop Fryslân)
Presentator Douwe Heeringa praat met gasten over evenementen, festivals, exposities, concerten, films en meer. Piet Paulusma Praat ons bij over het weer dit weekend.

 13.00-14.00 uur:
Mei pake en beppe yn it ferset (Museum Federatie)
Ben je geïnteresseerd in alles over de oorlog en het verzet? Kom dan langs bij de experts van het Verzetsmuseum Leeuwarden, of maak een selfie met een soldaat van het Kazemattemuseum Kornwerderzand.

Verzetsmuseum Leeuwarden
Verhalen over de oorlog heb je vast wel eens gehoord. Eten afhalen met bonnetjes, het aftappen van stroom, en onderduikers in huis. Het waren spannende tijden. Wat deden de mensen in het verzet om mensen te redden, of om het leven makkelijker te maken? Kom maar langs bij de experts van het Verzetsmuseum Leeuwarden en stel je vragen of maak een selfie met een soldaat.

13.00-14.00 uur
Bibliotheek Service Fryslân
De ene keer is er een poppenkastvoorstelling rondom Tomke, maar het kan ook een andere leuke activiteit rondom één of meerdere prentenboeken zijn, bijvoorbeeld het Vertelkastje. Dit lijkt een beetje op poppenkast, alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar afbeeldingen/vertelplaten die hij/zij één voor één uit het kastje trekt. De verteller zit verder niet in het kastje, maar staat ernaast, zodat hij/zij kan communiceren met het publiek.

Het kastje gaat open en het verhaal begint….

Of misschien is het iemand van de bibliotheek met een Ferteljas aan. De Ferteljas is een lange jas met mooi versierde zakken. In de zakken zitten verschillende voorwerpen die te maken hebben met een prentenboek. En natuurlijk wordt er ook voorgelezen……

14.00-15.00 uur:
Striptekenaar Skelte Braaksma
Skelte Braaksma (22) werkt al sinds zijn 10e aan strips en zijn passie ligt bij geschiedenis. Zo tekende hij bijvoorbeeld het levensverhaal van Bonifatius. Maar hij verteld ook fictieve verhalen gebasseerd op geschiedkundige gebeurtenissen, zoals zijn tweedelige strip over de Fryske Kommunistyske Partij. Aan de hand van de FKP veranderde het onafhankelijke Friesland tot een heuse arbeidersstaat. Ondanks zijn jonge leeftijd wordt Skelte nu al geroemd. Zo won hij o.a. het Kamper Stripspektakel. Op 5 mei zal Skelte de bezoekers meenemen in het proces om strips te schrijven en tekenen en laat hij vooral de bezoekers zelf aan het werk.

14.00-15.30 uur:
Kidstour WOII
Een wandeling vol spannende verhalen door het centrum van Leeuwarden. Verzamelen bij MeM en daarna de schatkamer van HCL is, de stad door en eindigen met de beklimming van de Oldehove. Maximaal 15 kinderen onder begeleiding van een of meer volwassenen. Duur: anderhalf uur.

 15.00-16.00 uur:
Wow-wat groot die grutto (Natuur Museum Fryslân)
Wil je een grutto goed bekijken dan heb je een paar ogen nodig, hele goeie! Wil je beter kijken dan heb je een paar extra nodig! Bekijk de grutto van heel heel dichtbij en ontdek hoe groot en groots hij is, deze koning van het grasland!

Get stuffed! (Natuur Museum Fryslân)
Preparateurs laten zien hoe je een vogel ‘opzet’. Is dat niet zielig? Ja..dood is wel een beetje zielig. Van dode geprepareerde vogels kun je iets leren.. en alleen al door te kijken, herinnert de vogel je er aan dat jij ook schone lucht nodig hebt.

13.00-17.00 uur (elk uur)
Sykje it Pykje! (Afûk)
Er zijn vijf badeendjes verstopt in het park. Ze zijn ontsnapt uit het boek Tûzen Wurden. Elk uur mag je speuren naar de gele kippetjes, als je ze vindt mag je ze inleveren bij de spelleider. Heb je een gekleurd kippetje gevonden? Dan win je het boek Tûzen Wurden!

13.00-17.00 (doorlopend)
Scrabble Battle! (Omrop Fryslân)
De SkoalScrabbleBattle is de jaarlijkse taalstrijd tussen de Friese basisscholen in het skoalTV-programma Tsjek. Welke school maakt het mooiste Friese woord met de meeste punten?!

Vanaf 09:00 uur doorlopend beschikbaar
Talepaviljoen MeM (Afûk/BUOG)
MeM is de ‘húskeamer’ van Lân fan taal. Kom by MeM langs voor een bakje, een slokje of een hapje en laat je verrassen door taal in allerhande verschijningsvormen. Ervaar dat taal meer is dan alleen het gesproken woord.

Tussen 14.00-16.00 uur:
Optreden Pyure met kinderprogramma MuziTaal
Jos en Marieke komen vanuit Limburg om bij ons op het podium het kinderprogramma MuziTaal te brengen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen hebben zij dit programma zeer succesvol gebracht in meerdere bibliotheken Limburg. Aan de hand van muziek en taal verbinden ze het publiek.

 Doorlopend beschikbaar
Orakel/SOP (Machiel Braaksma)
Braaksma toverde de vijver om in ‘sop’ en stelde zich deze soep voor als een orakel of entiteit. Met grote lettervermicelli laat hij de soep – die tot nu toe altijd heeft gezegen – spreken. Met een staccato gedicht deelt de soep Houdini-achtige aspiraties met het publiek.

Doorlopend beschikbaar
Lûden (Bouke Groen)
Bij Lûden staat de objecten centraal die vergroeid zijn met de Prinsentuin. Ze lijken zo’n vanzelfsprekend onderdeel van het park dat een ieder er gemakkelijk aan voorbij loopt. Nu richten zij zich op en laten letterlijk van zich horen. Groen bezielt de objecten door ze een eigen geluid te geven.

Doorlopend beschikbaar
Semafoaren (Sibe Jan Kramer)
Kramer brengt met zijn Semafoaren één van de destijds meest revolutionaire manieren om snel boodschappen te kunnen communiceren naar de actualiteit van vandaag. Middels een ingenieus seinsysteem kunnen bezoekers van de ene kant van de Talentuin naar de andere kant seinen.

Doorlopend beschikbaar
Skytales (Sibe Jan Kramer)
Een buitengewoon effectieve manier om een geheime boodschap te verzenden was de Skytale. In de Taletún krijgt deze uitvinding van de Oude Grieken een volledig nieuwe vorm. Aan de hand van deze uitnodigende en kleurrijke Skytales kunnen bezoekers versleutelde boodschappen ontcijferen.

Doorlopend beschikbaar
Musicball
Draai aan de handslinger en wek zo stroom op. Slingeren aan de Music-Ball zorgt overal voor gezelligheid. Er wordt willekeurig een swingend nummer uitgekozen en stimuleert kinderen om te dansen.

13.00-17.00 uur:
Paviljoen Liwwadders (HCL)
Kom in het Lân fan Taal naar paviljoen Liwwadders van Historisch Centrum Leeuwarden. Hier ontmoet je Leeuwarders uit 2018 en Leeuwarders die hier lang geleden hebben gewoond. Zij vertellen over hun leven en over bijzondere gebeurtenissen.

De Leeuwarders van vroeger laten je ook zien hoe Leeuwarden er in hun tijd uitzag.  Maak een selfie in dezelfde pose als de Leeuwarder op historische schilderijen, tekeningen en oude foto’s. En deel online (hoeft niet).

 13.00-17.00 uur:
Jouw DNA van Leeuwarden (HCL)
Welk persoonlijk verhaal  en of symbool zegt iets over jou en over jouw band met Leeuwarden of Friesland? Stop dit in een buisje van DNALWD2018 en lever het in. Jouw DNA komt, samen met alle andere verzamelde buisjes, in een kunstwerk terecht  in het Huis van de Gemeente in Leeuwarden.

Wil je meedoen? By paviljoen Mem en Liwwadders vertellen de vrijwilligers alles wat je wilt weten!

13.00-17.00 uur:
Ontdek Leeuwarden (HCL)
Ga op pad met de expeditiekaarten Ontdek Leeuwarden van Historisch Centrum Leeuwarden. Ontdek Leeuwarden laat je met hele andere ogen naar Leeuwarden kijken, door te struinen, te speuren, te puzzelen en te tekenen. Begin bij de Explorer Waal op het pleintje bij de Koperen Tuin.

13.00-17.00 uur:
Kraak de Code (HCL)
Zet een speciale bril op en speur in de expositie. Ga op zoek naar de verhalen van Leeuwarder kinderen uit het verleden. Vind de code en open de schatkist. Alle informatie vind je in Paviljoen Liwwadders.