Dit jaar niet één, maar zeven Friese Ambassadeurs van de Vrijheid!

Het is inmiddels een traditie: naast de landelijke Ambassadeur van de Vrijheid, is er jaarlijks een Friese Ambassadeur van de Vrijheid. Dit bijzondere jaar vraagt om een bijzondere act – en daarom vormen alle voormalige Friese ambassadeurs tijdens Befrijdingsfestival Fryslân 2018 een gelegenheidscollectief. Samen met de Koninklijke Luchtmachtkapel openen Elske DeWall, Twarres, Iris Kroes, Piter Wilkens, Janneke Brakels & Raynaud Ritsma van Vangrail het festival op het hoofdpodium. Daarnaast vervult Lucette van den Berg de rol van nieuwe Friese Ambassadeur van de Vrijheid. Zij slaat een brug tussen 4 en 5 mei.

Tussen 13:30 en 14:45 uur vindt het spektakel plaats op het hoofdpodium op het Oldehoofsterkerkhof, Er zullen bijzondere duetten, speciale samenwerkingen en verrassende combinaties te zien en horen zijn, allemaal onder leiding van de 50 musici van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Lucette van den Berg is één van de meest toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Al op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassieke zang aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer voor haar eigen plezier Jiddische liedjes begon te zingen. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen. Daarom is zij initiator en artistiek directeur van het Jiddisch Festival Leeuwarden en onderdeel van Yiddish Waves Festival. Lucette zal tijdens de dodenherdenking en het Bevrijdingsontbijt voor senioren liederen ten gehore brengen, en treedt op Bevrijdingsfestival samen met Di Gojim op in de Prinsentuin.